вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

А след нас потоп и в земеделието

Батакът в сектора изглежда сериозен , и май справяне с него без решителни мерки няма да стане

МЗХГ

Нередностите и злоупотребите от последното управление на ГЕРБ започнаха да никнат като гъби след дъжд още в първите дни и седмици след идването на служебния кабинет.Дъждът за земеделието както знаем обаче освен благотворен може да се окаже и пагубен, особено ако се стигне до потоп. Гъбите пък освен ядливи могат и да са отровни. Потоп образно казано могат да предизвикат неразрешените и натрупани с години проблеми и сигнали, с които както призна още по време на своята първа пресконференция служебният министър на земеделието Христо Бозуков- едва ли ще му стигне времето да оправи и разреши.

В агенцията по храните останали слепи за „златния гьол“. Хайдуци в горите. Затлачени проекти и субсидии във фонд „Земеделие. Нередности с обществени поръчки в напоителните системи. Това са само част от айсбергите, в които вече се удря земеделският сектор у нас след края на управлението на Десислава Танева в земеделското ведомство.

Към това трябва да се добавят изчерпаните ресурси за антикризисните мерки, а за това, че може да няма пари за държавни помощи поради дефицит в държавния бюджет предвидихме в коментар още в началото на април. Това на гърба си за сега го изпитват розопроизводители и пчелари, въпреки усилията на служебната власт в нейния кратък период на времетраене да им помогнат.

Не бива да се забравя и за плана за възстановяване на икономиката от кризата с корона вируса, по който вече бяха изразени опасения от браншове за небалансираното разпределение на средствата, голяма част от които както знаем ще трябва да отидат за оправяне на напояването. За какво напояване обаче да говорим, като там се оказва е тотален батак, а с пари на дружеството е извършен ремонт на автомобила на майката на шефа му например?! Неслучайно , и Бозуков изрази своето съмнение, че така разграфен този план въобще ще мине пред Европейската комисия, която и без това вече е взела страната ни под прицел и след вдигната зад Океана аларма за корупция у нас. Не е нужно да напомняме на много пострадалия фермер, че тъкмо земеделието, като сектор с едни от най-дебелите финансови потоци в последните години беше засегнато и от едни от най-големите корупционни схеми, станали азбучна истина в процеса на усвояване на европейски финанси.

Май се оказахме прави и в друго, че изборите са на път да объркат годината на фермерите. И не само с царящото безвремие и това, че държавата остава на пауза по-дълго от предвижданото и без законодателна власт, а заради царящия батак и оставеното на служебния кабинет тежко наследство, което ще рефлектира не само върху земеделските производители, но и върху всички нас. Наследство, с което ако новите управляващи не се опитат да се справят, може да ни залее като потоп. А потопът за земеделието както знаем е с пагубни последици… …