понеделник, октомври 3, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Американска соя и пшеница отново получиха безмитен достъп до европейския пазар

Зад Океана отправят критики към ЕС за възпрепятстване на трансатлантическата търговия

Среден добив на пшеницата е  429 кг/дкаСреден добив на пшеницата е 429 кг/дка

Благодарение на това, че САЩ и ЕС разрешиха споровете си около самолетната индустрия и премахнаха взаимните импортни мита,фермерите зад Океана отново ще могат да изнасят пшеница и соя за европейския пазар и с това да се компенсира евентуален недостиг, информира „Зерно Онлайн“. Това обаче не удовлетворява особено млекопроизводителите, които са принудени да се съобразяват с непрекъснатите промени на европейските изисквания по отношение на безопасността на продукцията си.

САЩ и ЕС обявиха рамкова програма за сътрудничество и разрешаване на споровете с гражданската авиоиндустрия, която включва отмяната на въведените във връзка с този спор вносни мита, включително и върху селскостопанска продукция за срок от пет години.

През май 2018 година от Световната търговска организация се произнесоха, че европейските субсидии за самолетите „Еърбъс“ а се отразили негативно на американските производители на самолети и че САЩ имат право да приемат ответни мерки в съответствие с правилата на организацията. Така от октомври 2019 година в САЩ въведоха ответни мерки като вносни мита за широк кръг продукти от ЕС, включително и на млечни продукти възлизащи на 11 млрд. долара. От Световната търговска организация разрешиха на ЕС да въведе ответни мита на обща стойност от 4 млрд. долара във връзка със свръхсубсидираното производство на „Боинг“., като в списъка на облагаемите с вносни мита стоки бяха включени различни хранителни продукти.

Наложените мита върху вноса на американска пшеница доведоха до блокиране на импорта на САЩ за пазара на ЕС, като беше стопиран износът на около 538 хил. тона твърда пшеница. Преустановяването на взаимно въведените импортни мита от двете страни беше посрещнато особено позитивно от американските производители на соя според които европейските пазари са от жизнено важно значение за тях. Годишно ЕС внася около 14 млн. тона американска соя в качеството и на подобрител на съдържанието на белтъци във фуражите за животните и за производството на растителни аналози на млечните напитки.

Що се отнася до американските млекопроизводители, те са принудени непрекъснато да се съобразяват с изискванията на ЕС по отношение на безопасността на продукцията им, и това създава някои пречки пред достъпа им до пазара на ЕС. „Продукцията която сега изнасяме е напълно безопасна“, увери президентът на американската браншова организация на млекопроизводителите Джим Малхърн. Според него опитите на ЕС да наложи свои правила са в разрес с поетите от блока международни договорености и единствено създават пречки пред международната търговия карайки по този начин производителите да увеличават своите разходи за да покриват нови и нови изисквания.

Членове на американския Конгрес също критикуваха европейската политика и заявиха, че тя води до възпрепятстване на трансатлантическата търговия.