неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Божидар Петков: Министерството се държи с едни биопроизводители като майка, а с други като мащеха

Божидар Петков

Председателят на асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков заяви пред представители на медиите днес, че от земеделското министерство се държат като майка към едни биопроизводители, а към други като мащеха. Поводът за изявлението му стана фактът, че от министерството са поели разходите по участие на фирми на български биопроизводители на специализираното изложение BIOFACH в Нюрнберг, а в същото време не дават средства за наем на зала за провеждане на специализиран форум за сектора в рамките на изложението АГРА 2023, което ще се проведе в Пловдив между 21 и 25 февруари.

„От една страна от министерството на земеделието са отделили за 18 участващи на изложението в Германия общо 300 хил. лева или по 16800 лева на участник. От друга страна не иска да подкрепи инициативата ни за общ щанд за биопроизводителите на изложението в Пловдив, и освен това все още се чуди как да плати 3 хил. лева за за провеждане на специализирана конференция за биопроизводителите“, заяви Петков. От бранша имат забележки и относно критериите за включване на фирми като участници на изложението в Германия, сред които например да са имали изнесен най-малко два или три продукта на международните пазари или производство в обем на 5 тона.

„Логично е тук да се запитаме, подобни фирми с такива обеми на производство въобще имат ли нужда от участие на международно изложение“, добавя още той.

Освен това от ведомството изземват функциите на самите браншови организации като организатори на българското участие на международни изложения в случая, като организатор се е заявила по думите му дирекцията към министерството, отговаряща за биоземеделието. Министерството на земеделието като пряк началник на фонда според него може да му нареди да промени указанията по тази държавна помощ. От ведомството се аргументирали, че са поели организирането на българското участие в качеството си на организация.