понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Браншови организации за и против доказването на млякото за изхранване на животни като условие за допустимост за подпомагане

Част от бранша иска въвеждане на касови апарати във фермата с цел излизане на светло на сектора

Дали млякото използвано за храна на животните да се доказва и да е едно от условията за допустимост за подпомагане на животновъдите по новите интервенции в бъдеще или не разделя още сега различни браншови организации. Това показват изпратените от тях становища до земеделското министерство. Различните мнения идват само за да покажат, колко важно е особено в подобен момент, когато се решава бъдещето на сектора е, да има една обща браншова организация или земеделска камара, която да излиза с единна и неподлежаща на съмнения позиция. Иначе министерството пак ще продължи да следва добре познатата римска максима „Разделяй и владей“.

От браншовата организация „Обединени български животновъди“ настояват пред агроведомството, млякото използвано за фуражи да продължи да се доказва като реализирано количество, става ясно от предоставено становище по разглежданите интервенционни мерки от новия стратегически план. „ В проекта за интервенция „Обвързана подкрепа за млечни крави“ и „Обвързана подкрепа за млечни крави под селекционен контрол“ в условията за допустимост в точка „Документи за реализация – не се допуска реализация за фуражно мляко“ бяхме силно изненадани от това предложение“, пише в становището им. Те задават въпрос за мотивите да отпадне от условията за допустимост тази категория мляко. Освен това те питат: „Как в цял един програмен период това можеше, а сега да не може? Както може за месодайното да доказваме предадени животни в друго стопанство, така трябва да се запази и за млечното направление доказване с мляко за фураж!!!!! Защо е това ограничение? Да отпаднат още хора и да отидат в месодайно направление и да се влоши още повече положението в сектора. Категорично против сме и настояваме да се запази доказването с мляко за фураж в други стопанства !!!!!“

Според браншовата организация предложената стара схема за обвързано подпомагане на животните под селекционен контрол „не съответства на появилите се заплахи“ конкретно за фермерите отглеждащи местни породи овце със сравнително малък популационен размер. Те дават пример със страни като я и Хърватия , където е възприет минимално допустим брой на животни за подпомагане на овце-майки от дадена порода е съответно 20 и 10. „От експертна гледна точка заложеният минимален брой 50 овце-майки допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане не е издържан дори, ако се вземе в пред вид само факта, че за козите и кравите е възприет минимален брой 20. Така заложеният минимален брой за овцете – 50 овце-майки не е съобразен със спецификата на българските традиции и производствени системи и представлява бариера пред целите и задачите на развъдните организации за български местни породи овце особено тези с рисков статус „застрашени“ или „уязвими“., пишат те.

Говедовъдите се обявяват срещу доказването на млякото за фураж

Срещу предложението да се доказва мляко за изхранване на животните  без да посочват мотиви се обявяват обаче от Националния съюз на говедовъдите.  От браншовата организация определят като утопично изискването допустимите за подпомагане крави да са родили в периода от 1 октомври на предходната година до 30 септември в годината на кандидатстване. „Едва ли има в света ферма в която годишната плодовитост да е 100%. В момента, най новите тенденции в Европа са за удължаване периода преди първото осеменяване/ сервиз периода/, с цел получаване повече мляко. То няма и логика, когато дневната млечност на кравата е 40 и повече кг да бъде заплодена. Другата тенденция е увеличаване живота на кравата и получаване на повече мляко за цял живот. Възниква въпроса за абортиралите крави, защото това не са раждания. Голям процент от абортите се дължат на ваксинациите и при проверките които се правят за заснимане или броене на животните. Освен това, при подаване на заявленията за участие в схемата, как фермера ще знае колко и кои крави ще се отелят до края на септември, при подадени заявления през май и по рано.
С така предложеното изискване в проекта, ние тръгваме срещу целта на интервенцията“, считат от организацията.

Оттам искат научните звена, подчинени на аграрното ведомство да излязат с информация за плодовитостта на животните у нас и в Европа.

От НСГБ искат още за оказване на реализираната продукция да се признават само документи, които са въведени в счетоводните системи и признавани от НАП преди изплащане на субсидиите, така както е при възстановяване на акциза за газьола . Да отпаднат всякакви първични счетоводни документи като касови ордери и дори да се въведат касови апарати, включени онлайн към приходната агенция. Така според тях млечния сектор ще излезе на светло.