понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Фермерите в ЕС намаляват площите с царевица

Торене на царевица през пролетта

Голямата конкуренция и проблемите с климата карат все повече фермери в ЕС да намаляват площите с царевица, пише „Зерно Онлайн“. Заради влажното и студено време в страни като Германия например закъсня старта на сеитбената кампания, докато в Испания и Франция засушаването продължава да носи негативни последици. Първите публикувани прогнози на ЕК за новата стопанска година показват, че площите с царевица в страните членки ще достигнат до 8,5 млн. хектара, което е с 330 хил. хектара по-малко в сравнение с 2022/23 година.

По-малко площи с царевица се очаква да засеят някои от най-големите производители като освен Германия и Франция в това число влизат още България и Румъния. Все пак анализаторите се надяват, че при добри климатични условия, фермерите в ЕС могат да съберат доста по-добра реколта в сравнение със засушливата 2022 година, когато производството стигна най-ниското си ниво от 2007 година насам.

Според анализаторите сред причините за намаляване на посевите с царевица е както насочването на производителите към по-сухоустойчиви култури, така и предпочитанието им към рапицата и есенните култури. Друг негативен фактор е оказваният натиск върху пазара особено в страните, в близост до Украйна. Ако се запазят оптимални климатични условия, дори и при по-малко площи, анализаторите на ЕК очакват възстановяване на производството на царевица на ЕС до нивото от 65 млн. тона.

Рязкото намаляване на поголовието от едър рогат добитък, огнищата на птичи грип и високата инфлация ограничаваща потреблението на млечни и месни продукти, също водят до намаляване на потреблението на царевица за храна на животните. Високата и цена пък кара все повече животновъди да я заместват с пшеница като съставка за фуражите.