неделя, май 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Фермерите в Германия „седят“ върху планини от картофи

Отчитат срив в продажбите заради коронавируса

Президентът на федералния съюз на земеделските производители Йоаким Рюквид алармира за „картофена криза“ в Германия, съобщава topagrar.com. Фермерите „седят“ върху планини от картофи, защото както казва Рюквид:“складовете са пълни с картофи, които трябва да бъдат преработени във вид на пържен чипс“. Причината е, че преработвателите почти са спрели дейност, като така запасите от картофи за хранителната индустрия са достигнали до 150 хил. тона. Цялото производство на картофи в Германия възлиза на около 10 млн. тона.

Германските картофопроизводители според Рюквид се нуждаят от спешни мерки, които да им позволят да запазят своята ликвидност и жизнеспособност, каквито мерки спрямо частното складиране бяха предприети дори на европейско ниво за производителите на млечна продукция, говеждо и свинско месо.

Подобна е ситуацията в Белгия, както се разказва в репортаж на агенция „Ройтерс“. Заради повсеместното затваряне на ресторанти и заведение, преработката на картофи се е свила с 80%. Белгия се явява най-големият износител на картофи в света с годишен експорт от близо 5 млн. тона картофи в свежо и преработено състояние.

NivaBG.com