понеделник, октомври 3, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Кобилешкото мляко може да се включи като средство при рехабилитация на пациенти преболели Covid 19?!

Башкирия е лидер по производството на кумис в Русия

Дали кобилешкото мляко може да се използва като средство за рехабилитация на хора преболедували коронавируса? На този въпрос ще се опитат да отговорят експерти от регионалното министерство на земеделието в република Башкирия, информира The Dairy News. Държавният глава на републиката Радий Хабиров е поръчал на експертите да изготвят план за оптимизиране на производството на кобилешко мляко в страната.

В сферата на коневъдството Башкирия е лидер по производството на кобилешко мляко в Русия и второ по брой на програма от коне, които надвишават 8,3 хиляди животни. За запазване на традициите в републиката действа специална регионална програма за съхраняване на коневъдството, която само през миналата година е била финансирана със 110 млн. рубли.

„Това е много полезна напитка, и ние сме готови да заделим средства за подпомагане на местните производители, които могат да осигурят качествена продукция за възстановяване на нашето население“, отбеляза Хабиров. Освен това експертите разгледаха възможността за създаван на пасища с електропастири, които ще допринесат за намаляване на безконтролната паша на животните и на транспортните произшествия. Очаква се държавата да подпомогне до 50% от разходите при създаването им.