сряда, септември 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

На 19 април Порожанов ще се отчете пред бранша за работата на Съвета на министрите

МЗХГ

Обмисля се как да се уреди законово атестацията на браншовите организации

579Четения

Земеделският министър Румен Порожанов ще събере на среща браншовите организации на 19 април, на която ще се отчете за резултатите от първите три заседания на Съвета на аграрните министри под българско председателство. По отношение на закона за браншовите организации, който така и не е приет до момента, Порожанов заяви, че се обмисля как да се уредят нещата за атестирането им. „С единен закон няма да се получи, защото той няма да се отнася само за земеделието. Освен това на този законопроект се противопоставят работодателските организации, поради страх, че ще бъде иззета дейността им”, каза аграрният министър.

Ето защо се обмисля вкарване на специален раздел за земеделските организации в някой от сега съществуващите закони за да се направят  ясни правила за създаване и пределегиране на асоциациите, и даването им  на различни функции в това число контролни  и административни. Той даде пример със сериозната роля, която играе Copa Cogeca в Брюксел с ясни позиции например по ОСП и споразумението със страните от  Меркосур.

„Доста години въпроса за браншовите организации се поставя пред правителството, и знаете, че в момента регистрацията на подобни организации е фасулска работа”, допълни по темата и  Ангел Вукодинов.

NivaBG.com