вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

На реализъм вместо на реваншизъм със съзнанието за своя преходен характер , залага новото ръководство на министерството

Липсата на новини е може би добър знак за земеделските производители и земеделието като цяло

Ако са тръпнели пред екраните на смартфоните, гледащи пресконференцията на служебния министър на земеделието Явор Гечев или следейки сводките за новини от нея, фермерите щяха да останат изненадани от липсата на каквито и конкретни новини поне към този момент. Не получихме отговор както на въпроси за предстоящи персонални промени по подопечните на земеделското ведомство агенции, така и за това, дали ще се поддържа досегашната политика и предложените в обществения мир структурни промени що се отнася до излизането на агенциите по горите и по храните. По всичко личи, че и моделът на държавните предприятия в горския сектор с „всичките му кусури“ ще претърпи по-скоро еволюция, отколкото революция.

Разбира се особено в условията на повсеместни промени в държавната администрация, отпочнати от назначеното служебно правителство в други сфери , липсата на такива в земеделието показва че поне в тази сфера се залага на реализма пред реваншизма. На приемственост на добрите практики и идеи пред отхвърлянето или зачеркването им. Със съзнанието, че екипът на Явор Гечев е преходен и с временен характер, който за три месеца трябва да довърши работата на предишното ръководство на министерството. Ако пролича известна критична нотка към доскорошното ръководство на министерството, то тя беше насочена главно към това, че в определени моменти се е залагало повече на ПР, отколкото на реални действия, и от разводнените функции на отделните заместник министри. Иначе по отношение дейността на БАБХ по случая „Капитан Андреево“ бяха изказани пълна подкрепа и адмирации за направеното. Това все пак дава надежди, че държавата може да прогледне и да си влезе в ролята при управление на дейности и процеси по контрол особено по границите, които както се видя носят  не малко пари на бюджета. Дейности от които неясно защо беше абдикирала в продължение на повече от десет години.

Разбира се земеделските производители могат да са спокойни, че сътресения при получаване на средствата по различните програми и мерки няма да има. От пресконференцията на Гечев не стана ясно, дали и във връзка с новата сеитбена кампания земеделското министерство възнамерява да иницира пред ЕК специфична държавна подкрепа например за снабдяване на производителите със семена и торове.

В същото време служебното ръководство на министерството ще трябва да се справи с един хроничен проблем, изоставането в обработката, а оттам и в одобрението на проекти по вече старата селска програма, където над 2500 проекта все още са на изчакване. Уверенията, са  че и заради правилото N+2 страната ни почти няма да загуби средства по нея.

Не е новина и че основната задача на Явор Гечев и неговият екип ще е довършването и окончателното подпечатване и одобрение на стратегическия план, като един от най-важните документи за развитието на българското земеделие за следващите пет години. Това ще означава успешно приключване на диалога с Брюксел по изпратените от него бележки, като тук Гечев обеща: „Очаквайте изненади“, по отношение на иновациите и дигитализацията, които сякаш бяха загърбени от неговия предшественик Иван Иванов, и странно защо не намериха място в изпратения към Европейската комисия вариант на стратегическия план.

Сред въпросите, които предстои да намерят решение е и този с пристигащото у нас украинско зърно, , за което се обеща да бъде намерен механизъм за стриктен фитосанитарен контрол и за съхраняването му отделно от българското. Междувременно реколтата макар и не рекордна, се очаква да е между 6 и 6,5 млн. тона пшеница.

Ако има нещо, което да притеснява земеделските производители с планове за нови инвестиции, това е липсата на яснота по дълго чакания план за възстановяване и развитие. Както по стратегическия план, така и по него, Явор Гечев увери, че ще се търси не просто усвояване на някакви средства, а ефективност и целесъобразност. Първите средства по плана трябваше да постъпят у нас още през юни и юли тази година. Политическите трусове и блокираната работа на парламента обаче отлагат този хоризонт поне за края на годината. Очаква се липсата на законодателна власт да забави още повече този процес. Хоризонтът сега е през октомври и ноември да тръгнат все пак някакви процедури, но Гечев призна че по четирите мерки визиращи земеделието, в този план има само „бели листа“, които тепърва ще трябва да се изпълват със съдържание, преди да се приемат и утвърдят каквито и да са процедури и да се отворят каквито и да са схеми. Това ще бъде и другата основна задача на новия екип на земеделското министерство, да подготви нормативните основи за прилагане на мерките касаещи земеделието в плана за възстановяване, така, че той да не остане още дълго на трупчета.