сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Падналите дъждове и снегове подобриха състоянието на посевите в редица страни износители

Измръзвания могат да нанесат щети на посевите заради недостатъчна снежна покривка

Продължаващите валежи от дъжд и сняг в редица производствени региони по света подобряват състоянието на посевите и се очаква да окажат влияние върху прогнозните оценки за производството на основните зърнени и маслодайни култури пише UkrAgroConsult.

В Южна Америка, където в последните месеци прогнозите за реколтите от соя и царевица бяха намалени заради засушаването продължават валежите от дъжд, докато обилните снеговалежи в редица региони на САЩ, Украйна и Русия ще окажат благотворно влияние върху опазването на посевите от прогнозираните през идната седмица ниски температури и измръзвания.

Вниманието на търговците е насочено към Южна Америка, а заради падналите дъждове експертите от борсата в Буенос Айрес повишиха с 2 млн. тона прогнозата си за новата реколта от соя до 49 млн. тона. Реколтата от царевица, чиято кампания по прибирането започва през този месец и трябва да приключи през април пък се прогнозира да достигне до 48,5 млн. тона (+2,5 млн. тона). Въпреки че според прогнозите дъждовете в някои части на страната ще продължат до средата на следващата седмица, в някои области се отчита недостиг на влага в почвата, което се отразява негативно на посевите.

Сухото време в Бразилия позволи да се ускори прибирането на соята и сеитбата на втората царевична култура. Очакваните през следващата седмица дъждове могат да окажат благотворно влияние върху посевите с царевица, но пък ще затруднят прибирането на соята. Въпреки че кампанията по прибиране на соята изостава, от Conab коригираха нагоре своите прогнози за новата реколта от царевица и соя в Бразилия съответно до 105,4 млн. тона (+3,1 млн. тона) и 133,8 млн. тона (+0,1 млн. тона).

В американския Среден Запад в същото време през следващата седмица се очакват силни снеговалежи и студено време с температури от порядъка на – 18 до -12 градуса, което може да нанесе щети на посевите на местата, където има незначителна снежна покривка в това число в щатите Илинойс и Индиана. Умерени и силни снеговалежи се прогнозират за умерения пшеничен пояс на САЩ, които да защитят посевите от измръзвания при очакваните температури от около – 20 до – 15 градуса.

В следващите няколко дни обилни снеговалежи се очакват и за южните части на Украйна и Русия, които могатда защитят посевите от измръзвания при прогнозираните ниски температури от 18 до 12 градуса, които ще се запазят през цялата седмица Въпреки че в някои части на Украйна и Русия снежната покривка е незначителна, експертите отчитат повисоки нива на влагозапасите в почвата от миналата година