четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Промените в климата ще продължат да оказват влияние върху цените на храните според учени

Комбинацията от слаби добиви и високи цени може да се окаже заплаха за страните вносители на храни

Климатичните промени ще продължат да оказват влияние върху цените на храните, тласкайки ги към нови рекордни стойности информира UkrAgroConsult. Измененията в климата освен че оказват вредно влияние върху земеделските култури, карат все повече правителства да увеличават запасите от храни за черни дни или да въвеждат ограничения за търговията.

Екстремалните природни явления през изминалата година са довели до увеличаване на цените на храните като се очаква запазване на тенденцията и през тази година, тъй като заради слаба реколта,на пазара може да се очаква дефицит на някои продукти. Така например заради събития като екстремни наводнения и засушаване рязко поскъпване са отбелязали стоки като бразилското кафе, белгийските картофи и канадският жълт грах. Последният е чест заместител на жиотинските белтъчини във вегетарианските храни.

Заради глобалните промени в климата, учени предупреждават, че подобни явления с екстремни стойности могат да се превърнат в нещо съвсем обичайно. Освен това пандемията не само е повлияла върху логистиката, но е променила и хранителните навици на потребителите, което е довело до поскъпването на основните продукти като захар и пшеница.

„Земеделието най-остро изпитва промените в климата, както такива с краткосрочен характер, така и дълготрайните“ се казва в доклад на Института по околна среда в Стокхолм. В него се казва още, че това създава много по-високи рискове отколкото възможности за селското стопанство.

Силните студове в Бразилия през юли миналата година засегнаха пояса на кафето и тласнаха цените на кафето до седемгодишен връх а проблеми с логистиката също не позволихана храните да поевтинеят в края на годината. Като цяло времето в Бразилия е неустойчиво, но за втора поредна година явлението „Ла Ниня“ може да доведе до увеличаване на валежите и сушата в останалия свят.

„Ако знаем че това явление отново ще се прояви цените на храните ще поскъпнат от рано“, смята Марио Запакоста, старши икономист към ФАО. Това води до лавинообразна реакция и поскъпването на някои заместители в хранителната индустрия. Както се случило с жълтия грах заради безпрецедентното засушаване през миналата година в Канада. Поскъпването му с над два пъти сериозно удари производителите на храни на растителна основа.

След наводненията опустошили големи части от площите в Европа пострадаха и белгийските картофи. Изследователите от Стокхолмския институт за опазване на околната среда смятат, че резките климатични промени ще доведат до силно намаляване на добивите в някои региони по света.

За последните три десетилетия добивите от царевица, кафе „Арабика“ и захарна тръстика са намалели с между 27% и 59% . „Това е основният ни проблем пред планиране на адаптацията към промените в климата“, смята един от авторите на доклада Магнус Бензи, според който комбинацията от спад в добивите и увеличаване на цените е заплаха за продоволствената сигурност особено на страните зависещи от внос на храни и агро суровини. Според него кризата може да се задълбочи още повече в зависимост от това как тези страни реагират дали чрез увеличаване на вътрешните запаси или налагане на ограничения в търговията.

„Паралелни климатични кризи като едновременно или последователно засушаване в отделни региони могат да доведат до увеличение на дефицита от храни и да зачестят заради глобалното затопляне“, казва още Бензи.