понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Птицевъдите сезират БАБХ и митниците за нереализирани на пазара украински яйца

ЯЙЦА През анализирания период (23-30.11.2011 г.) се наблюдава леко покачване на средната за страната цена на едро на яйцаЯЙЦА През анализирания период (23-30.11.2011 г.) се наблюдава леко покачване на средната за страната цена на едро на яйца

От браншовата организация на птицевъдите ще сезират Агенцията по храните и митниците за нереализирани на пазара внесени количества яйца обяви пред БНР нейният председател Ивайло Гълъбов. „Има сериозни притеснения последната седмица заради внос на около 2,5 млн. яйца по една партньорска програма. Те попадат в стоките с фискален риск, и ние ще сезираме митниците и БАБХ за да видим през кои митнически пунктове са влезли, да разберем дали има гаранции за тяхното обмитяване и дали държавата ще си събере данъците, а не да се стигне до укриване на търговски обороти“, каза пред БНР Гълъбов. От думите му става ясно, че от агенцията по храните ще се търси информация, дали е осъществен контрол по вноса на тези яйца и дали те са били снабдени с нужните печати.

„Ако като бързооборотни стоки те се появят в търговската мрежа, това означава, че около 20% от яйцата трябва да бъдат укрити. Понеже не виждаме подобно нещо, това е повод да потърсим БАБХ дали тези яйца внос от Украйна влизат у нас с коректна маркировка или не се касае за манипулиране на произхода им впоследствие“, уточни още Гълъбов.

Въпреки лоялността ни към Украйна заради нейните проблеми според него яйцата в Украйна са произвеждани по друга технология, и освен това потребителите са свикнали да търсят качествената българска продукция. Гълъбов не изключи възможността за известно поевтиняване на яйцата преди Великден, но го определи като малко вероятно, защото ако се касае до реализиране на продукция, внесена през различни контрабандни канали то тези, които ще искат да ги реализират на пазара не би ги интересувала цената.

Българските яйца остават най-евтини в ЕС

 

Що се отнася до моментната цена на яйцата у нас, председателят на Съюза на птицевъдите коментира позовавайки се на данните на „Евростат“, че в последния месец българските яйца са най-евтини в Европа. „Цените на яйцата не се определят нито от министъра на земеделието, нито от браншовите организации или КЗК, а от висококонкурентния вътрешен пазар“, подчерта Гълъбов. Според него цената на едро от производител в последните два месеца се задържа почти без изменение , и при увеличение за ЕС от 2,9%, за България увеличението е едва 1,4%. Според статистиката на „Евростат“ от миналата седмица, цената на българските яйца при производител е около 32 стотинки на бройка. Влияние върху цената на яйцата по думите му оказват поскъпналите комерсиални опаковки и транспортните разходи.

„Няма предпоставки и не очакваме да има промяна в цената на яйцата за Великден“, добави още Гълъбов По думите му именно очакванията за поскъпване на яйцата е била една от причините за започналите от КЗК проверки.