сряда, септември 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Първите два проекта са за прилагащи регламенти за частно складиране за масло и за частно складиране за обезмаслено мляко на прах
НОВИНИ

Rabobank прогнозира ново забавяне в производството на мляко през 2019 г.

Първите два проекта са за прилагащи регламенти за частно складиране за масло и за частно складиране за обезмаслено мляко на прах

Дълготрайното въздействие на различни природни явления е спряло растежа на млекопроизводството в Европа

734Четения

Изхождайки от последните данни за производството на мляко в света през последното тримесечие на миналата година, от Rabobank прогнозират, че тенденцията за спад в производството на мляко в някои водещи региони ще продължи и през 2019 година. Това информира UkrAgroConsult. Според данните на експертите през третото и четвърто тримесечие на миналата година е регистриран незначителен ръст в производството  на мляко. „Дълготрайното въздействие на различни природни явления е оказало сериозно влияние върху производството на мляко в Австралия и е спряло растежа в Европа”, отбелязва Ема Хигинс, водещ анализатор на Rabobank на млечния сектор. Освен това според нея в САЩ също се очаква производството на мляко да отбележи най-ниския ръст  от 2013 година насам.

На другия полюс е Бразилия, където от втората половина на 2018 година се наблюдава отчетлив ръст в производството заради атрактивните цени на пазара и ниските загуби на фураж. Аржентина  също  възстановява своето производство след слабите нива в последните две години. Хигинс отбеляза, че Нова Зеландия, която отбеляза ново рекордно производство си остава лидер сред производителите . Според нея отчитайки разнопосочните тенденции, през последните три месеца на 2018 година нивото на производството на мляко на страните от топ 7 е достигнало най-ниската си точка от 2016 година насам.

Броят на поголовието в САЩ, Австралия и Европа продължава да пада заради неблагоприятните цени на пазара на мляко, които ще се запазят и през първата половина на 2019 година. Новозеландските производители според анализа на Rabobank ще се сблъскат с голяма конкуренция заради опитите си да придобият повече земи за използване. Недостигът на ресурси ще бъде пречка за ръст на цените през 2020 година. Експертите очакват спад в растежа на производството на мляко в света през първата половина на годината и ръст с бавни темпове през втората.

NivaBG.com