неделя, юли 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ръст със 10% за последните пет години на пазара на сушени плодове и зеленчуци

Популярността им се обяснява с повишения интерес към здравословните храни

Схемата е финансирана изцяло от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ).Схемата е финансирана изцяло от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ).

За последните пет години световният пазар на сушени плодове и зеленчуци е отбелязал ръст от 10%, информира UkrAgroConsult. По данни на агенция Busines за периода между 2016 и 2020 година продажбите им на международните пазари в цифрово отношение са се увеличили от 7,94 на 8,73 млн. тона. Заради пандемията през миналата година само е регистриран спад в продажбите на сушени плодове и зеленчуци заради проблемите с логистиката, проблеми за преработвателната индустрия и влошаване на материалното положение на потребителите.

Спрямо 2019 година обемът на реалиация на сушени плодове и зеленчуци е намалял с 1,1%. Най-силен спад в продажбите е бил регистриран в страни като САЩ, ОАЕ и Саудитска Арабия. През 2020 година основните страни потребители на сушени плодове и зеленчуци са Китай с 16,4% от дела на глобалните продажби, Индия с малко над 10% дял и САЩ с 5,1%.

„Основният двигател за увеличаване на пазара на сухи плодове и зеленчуци се явява стремежът на хората за здравословно хранене на фона набиращият все по-голяма скорост проблем със затлъстяването“, се казва в изследването. Производителите от своя страна се стремят непрекъснато да увеличават своя асортимент.