понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Русия се готви да започне износ на пшеница от новата реколта още през юни

Експерти не изключват рекордна реколта при добри климатични условия

Русия се подготвя да изнася пшеница от новата реколта още през втората половина на юни, малко преди официалното начало на новата стопанска година, съобщава UkrAgroConsult. Причина за това е по-ранния старт на посевната кампания при пролетниците. Освен това през новия сезон се очаква страната да събере около 130 млн. тона зърно, в това число близо 80 млн. тона пшеница. Някои експерти дори прогнозират, че при благоприятни климатични условия, реколтата може да надмине установеният през 2017 година рекорд от 135,5 млн. тона. Заради неблагоприятните климатични условия в южните части на страната, експертите на ИКАР намалиха прогнозата си за реколтата от пшеница от 79,5 млн. тона на 77,2 млн. тона.

Специалистите са на мнение, че експортните цени на всички агросуровини през новия сезон ще са по-ниски в сравнение с текущия, като цените на фючърсите от новата реколта вече се разглеждат на стойности с 30 долара под настоящите, Това за сега обаче е психологическа граница, тъй като в текущата стопанска година 200 долара за тон пшеница се оказа най-ниската цена за сезона, и създаде много проблеми за вътрешния пазар. При това подобни цени се очакват и за царевицата и ечемика. На пазара няма предпоставки за повишаване на цените, още повече че се увеличават крайните запаси, и върху цените едва ли ще окажат влияние подобни рискове като евентуално засушаване в Европа.

В момента тон пшеница от новата реколта се продава между 201 и 202 долара за тон. В Украйна и страните от Източна Европа се наблюдава липса на достатъчно почвена влага, а в ЕС състоянието на посевите е по-лошо заради липсата на достатъчно валежи, в сравнение с миналата година когато се наблюдаваше преовлажняване на почвите, . Според последните прогнози на руското министерство на земеделието руският експортен потенциал  се оценява на 45 млн. тона зърно, в това число и 36 млн. тона пшеница, въпреки въведените квоти.