събота, април 20, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Турските производители на плодове и зеленчуци очакват значителни загуби заради кризата с коронавируса

Страната може да свие производството заради слабия износ и ниските цени

До 11 януари 2013 г. земеделците могат да кандидатстват за подпомагане по Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуциДо 11 януари 2013 г. земеделците могат да кандидатстват за подпомагане по Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци

Резкият спад в цените на плодовете и зеленчуците във връзка с кризата с коронавируса може да принуди турските производители да намалят производството през тази пролет, съобщава UkrAgroConsult. Пандемията от коронавируса води до забавяне на експорта и намаляване потреблението на плодове и зеленчуци от страна на търговците на дребно, а към момента цените на плодовете и зеленчуците са паднали с над 6%.

Южната ни съседка се намира на девето място в света по брой на случаите на заболели от covid 19, като остава водещ износител на пресни плодове и зеленчуци като домати, кайсии, патладжани, мандарини и лук. „Експортните пазари затварят заради пандемията, и това носи голям риск за производителите. Когато цените падат, фермерите се отказват да увеличават производството. Април и май ще се окажат критични за редица производители, и ако цените са ниски, мнозина може да се откажат от производство“, заяви представител на една от най-големите турски вериги супермаркети. Според председателя на Турската асоциация на пазарите Юксел Таксан се наблюдава спад в цените по всички направления с около 25%30%.