понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Срив в оборотите на земеделските стопанства в Германия, докато потребителите търсят по-евтини храни

Учебните заведения кандидатстват за 75 % от бюджета на европейската схема „Училищен плод”Учебните заведения кандидатстват за 75 % от бюджета на европейската схема „Училищен плод”

 

Ако в края на пандемията от коронавируса, германските стопанства се намираха на страната на печелившите, то сега нещата изглеждат коренно различно, пише agrarheute.com. Повишените разходи на хората директно се отразяват върху оборотите на стопанствата, които за периода между януари и май тази година са паднали с близо 18% спрямо аналогичния период на миналата година. Това става ясно от най-новото съвместно проучване на Volksbank и Raiffeisenbank. Повишените разходи за живот според експертите карат хората все повече да пестят като се отказват от потреблението на скъпи, регионални и биопродукти, като вместо това пазаруват по-често в най-евтините търговски вериги. Ето защо през първите пет месеца на годината се наблюдава чувствителен спад в търсенето на продукти с регионален и биологичен произход. За сметка на тях просперират търговските вериги.

Според данните през миналата година 16,5 млн. потребители са купували храната си директно от производителите, което е представлявало ръст с 3% спрямо 2020 година. Сега обаче под натиск са не само земеделските производители разчитащи на директни продажби, но и различни биомагазини, месарници и магазини за плодове и зеленчуци. Всички те отчитат спад на оборотите си з първите пет месеца на 2022 година спрямо същия период на миналата година. С оглед на ситуацията банковите експерти не виждат разведряване и облекчаване на положението на пазара на директните продажби. Въпреки това според финансистите производителите, които залагат на директни продажби могат да разчитат на по-високи обороти, ако се намират в региони с по-висока покупателна способност на населението, където да предлагат висококачествени плодове , зеленчуци и биохрани, тъй като този сегмент ще продължи да е доста търсен тъкмо от хора с по-високи финансови възможности.