неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

В Украйна: Забраните за внос на зърно от отделни страни членки на ЕС са протекционистични мерки

Макар и да е възможно да има отделни случаи на партиди с украинско зърно, в които да са открити следи от забранени пестициди, забраните за украинския внос от отделни страни са по-скоро протекционистки мерки, пише в обширен анализ UkrAgroConsult. “ЕК изчисли че тези страни са загубили над 419 млн. евро вследствие на вноса на по-евтино украинско зърно, и сега една по една те ограничават нашия износ“, пише в анализа си UkrAgroConsult. Това води до сериозни проблеми, които украинската дипломация трябва да разреши по пътя на евроинтеграцията на страната, тъй като малцина ще се зарадват, ако подобен крупен производител на аграрна продукция се присъедини към блока.

„Ако нашият внос е довел до нарушения на техния пазар (на Полша и Унгария бел. Ред. ) , то единствено от правомощията на ЕС е да разследва това. Брюксел можеше да предприеме временни решения за защита на пазара като например въвеждане на квоти. Това обаче трябва да се направи на ниво ЕС, а не от една или пет държави членки“, смята Вероника Мовчан, ръководител на център за икономически изследвания.

Според икономическия експерт Юрий Гайдар ЕС се е поддала на натиска на петте страни, след като първоначално се е съгласила да предприеме единен подход при решаване на проблема с украинския внос.

По думите на Вероника Мовчан ако украинското зърно не отговаряло на европейските фитосанитарни норми, то Украйна не би могла да го изнася в продължение на години, докато Василий Юрчишин смята, че страната трябва да направи всичко възможно за да достигне европейските изисквания що се отнася до контрола на качеството на зърното.

Експертите не изключват да има отделни нарушения на фитосанитарните стандарти, но изключват систематични такива, чрез фалшифициране на удостоверенията за качество в нарушение на европейските изисквания. Те не смятат, че украинското зърно застрашава националната сигурност на страни като Полша. Що се отнася до наличието на пестициди в него, това се определя като недостатъчен аргумент за ограничаване на вноса, защото зърното преминава през проверка, а в продължение на години са били водени преговори за подобряван на контрола и ако в дадена партида е имало наличие на следи от пестициди, то тя не би трябвало да влезе на територията на Полша и Украйна.