събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Заради по-добър генетичен потенциал фермерите в Германия сменят кафявите с бели кокошки носачки

Общо около 20 млн. лева са получили фермерите за изпълнение на ангажименти за хуманно отношениеОбщо около 20 млн. лева са получили фермерите за изпълнение на ангажименти за хуманно отношение

Яйцата с кафяви черупки остават предпочитани за възрастните германци, докато новите поколения се интересуват при какви условия са отглеждани животните

Германските птицевъди преминават все повече към отглеждане на кафяви кокошки, което означава, че кафявите яйца, отдавна познати на германските потребители, може да изчезнат от рафтовете на супермаркетите през следващите години, информира БТА, позовавайки се на ДПА.

„Вече виждаме все по-малко и по-малко кафяви яйца и скоро вероятно изобщо няма да ги има“, каза Хенер Шьонеке, председател на Асоциацията на германските производители на яйца.

Според браншовата организация, кафявите яйца в момента представляват около 30 на сто от яйцата на обикновените рафтове на супермаркетите в Германия, но до голяма степен са изчезнали от дискаунт магазините.

Само преди десетилетие в Германия се продаваха повече кафяви, отколкото бели яйца.

Само шепа регионални фермери продължават да отглеждат кафяви кокошки и този брой намалява, тъй като много германски птицевъди гледат на белите кокошки като на по-добра порода за производство на яйца, посочи Шьонеке.

„Белите кокошки имат по-голям генетичен потенциал от кафявите. Те живеят и снасят по-дълго“, обясни Шьонеке, допълвайки, че белите кокошки са по-лесни за отглеждане и по-подвижни от кафявите.

Сред породите в Германия кокошките с кафяви пера снасят кафяви яйца, докато белите снасят бели яйца, уточни Шьонеке.По думите на Шьонеке няма забележима разлика във вкуса при различните цветове. Кафявите яйца някога са имали по-твърда черупка, но вече не е така и няма разлика във вкуса.

Неотдавнашно проучване на потребителите от Централната асоциация на немската птицевъдна индустрия установи, че кафявите яйца остават по-популярни сред по-възрастните хора, но че по-младите потребители не се интересуват толкова от цвета на яйцата, а от неща като условията за животните и дали яйцата са произведени на местно ниво.

„По-голямата част от потребителите са до голяма степен безразлични към цвета на черупката“, коментира говорител на германската верига супермаркети „Реве“ (Rewe) пред ДПА.

Но едно голямо изключение е около празника Великден, когато белите яйца са очевидно предпочитани, защото са по-лесни за боядисване, уточни той.