петък, март 24, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Зърнопроизводители искат от Брюксел да предприеме мерки за овладяване пренасищането на пазара на зърно

Българските зърнопроизводители отново поискаха от Брюксел да предприеме мерки за предооляване на пренасищането на пазара на зърно, последвал след вноса на агрокултури от Украйна, съобщава БТА. В подобна ситуация са също Румъния, Чехия, Унгария и Полша. Производители от тези държави ще излязат с декларация до Съвета на министрите на ЕС и ще настояват за спешни мерки за овладяване на пренасищането на пазара, което води до натиск върху цените. С отварянето на „коридорите на солидарност“ в помощ на износа на селскостопански стоки от Украйна, България се превърна в буферен склад. Зърното по тези коридори не достига до страните по предназначение, това води до пренасищане на пазара у нас и оказва натиск върху цените на продукцията, заяви пред БТА председателят на Управителния съвет (УС) на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

Той даде пример със слънчогледа. „Колкото слънчоглед произвеждаме, толкова слънчоглед е влязъл в страната. Складовете на преработвателните предприятия се пълнят с украински слънчоглед. Нашият слънчоглед стои непродаден. Реално пазарната ситуация в момента е следната: имаме стока, искаме да продаваме, но няма пазар, няма интерес“, заяви Костадинов и допълни, че ситуацията и с другите култури е сходна.

„Същото е положението с пшеницата и царевицата. Имаме достатъчно стока, но няма пазар. Заради това цените се сриват. На борсата в световен мащаб цените също паднаха. Русия изнесе достатъчно зърно, Украйна също. В момента цената на тон пшеница в България е около 500 лв., на слънчогледа около 900 лв., на царевицата 470 – 480 лв.“, заяви Костадин Костадинов.

Вече има зърнопроизводители, които поради невъзможност да продадат стоката си, са изтеглили кредити. Пролетната сеитба също е под въпрос, тъй като цените на семената и препаратите са се повишили с 40 до 50%, а липсва пазар за произведената през миналата година зърнена реколта, коментира още председателят на УС на НАЗ.