събота, юни 3, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Американският департамент по земеделие намалява оценката за крайните запаси от пшеница за трети пореден месец

Китай продължава да увеличава потреблението на пшеница за изхранване на животните заради възстановяване на сектора на свиневъдството

Ръководство за ИНТЕГРИРАНА БОРБА с болестите плевелите и неприятелите при пшеницаРъководство за ИНТЕГРИРАНА БОРБА с болестите плевелите и неприятелите при пшеница

Експертите от американския департамент по земеделие за трети пореден месец намалиха своята оценка за крайните запаси от пшеница в света през този сезон, информира „Зерно Онлайн“. Основната причина за намаляване на оценката за запасите от пшеница отново е Китай, който се очаква да увеличи своето потребление с 5 млн. тона до 150 млн. тона. Това ще се дължи основно на възстановяващият се сектор на свиневъдството.

В актуалния априлски доклад, оценката за крайните запаси е намалена спрямо предходния месец с почти 2 процента до 295,5 млн. тона. Незначително променени в двете посоки са и показателите за глобалното производство и потребление. Производството е намалено едва с 4 десети от процента до 776,4 млн. тона, а оценката за потреблението е увеличена до 781 млн. тона. Износът на пшеница в световен мащаб се прогнозира да достигне до почти 199 млн. тона.

Последният доклад на USDA се оказа изненадващ за експерти и анализатори, и доведе до тласък на цените на борсите зад Океана. Майските контракти на пшеницата в Чикаго се повишиха с 3,6 долара до 234,70 долара за тон. С над три долара поскъпнаха и котировките на твърдата пшеница в Канзас- до 215,50 долара за тон. Най-голямо повишение с над 5 долара регистрираха фючърсите на твърдата пшеница в Минеаполис- до 240,30 долара за тон.