понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ДДС на плодовете и зеленчуците пада на 9%- дали?!

Депутатите ще гледат промени в закона за ДДС за въвеждане на диференцирана ставка за плодове и зеленчуци

Цени на плодове и зеленчуци в края на НоемвриЦени на плодове и зеленчуци в края на Ноември

Една от мечтите на производителите на плодове и зеленчуци за намаляване на ДДС,е на път ако не да се приеме напълно , с оглед на предполагаемия твърде кратък хоризонт на действие на настоящия парламент, то поне да се задвижи. Дали ще се приеме окончателно промяната в закона е само сферата на предположенията, но тласък в тази посока може да даде законопроект предвиждащ промени в закона за ДДС с които да се въведе диференцирана ставка за плодове и зеленчуци. С него ще се занимаят утре депутатите от земеделската комисия.

Той предвижда ДДС за плодовете и зеленчуците да падне на 9%. Освен това в проектозакона е записано увеличаване на прага за регистриране по ДДС. Прагът задължаващ лицата да подават декларация за ДДС се повишава от 50 хил. лева на 165 хил. лева. „Законопроектът има за цел намаляване дела на сивия сектор в търговията с плодове и зеленчуци, предотвратяване на нелоялната конкуренция и намаляване на административната тежест“, се казва в изложените мотиви към исканите промени.

Предвижда се след като бъдат събрани данни за сектора в продължение на две години да се въведе обратно начисляване на ДДС „Считаме, че обратното начисляване на ДДС ще даде конкурентно предимство на българските производители и ще стимулира производството на плодове и зеленчуци“. казват още вносителите.

Освен това увеличаването на прага за задължителна регистрация по ЗДДС ще доведе до значително намаляване на разходите на голям брой микро и малки предприятия и физически лица, като в същото време ще доведе и до намаляване на административните разходи на приходната администрация. Очаква се при увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС, повече от 100 000 микро и малки предприятия и физически лица ще могат да се възползват от прилагането на предлаганата мярка, което ще доведе до значително намаляване на техните разходи за счетоводно обслужване.

Освен с въпросния законопроект, депутатите ще се занимаят с изслушване на земеделския министър по темите касаещи стратегията на ЕС за горите и стратегическия план за новия период на ОСП.