сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

MARS: Есенниците са в напреднала фаза на развитие заради меката зима

Липса на валежи в Източна Европа и преовлажняване на почвите в северните части на континента

Новости в борбата с плевелите при царевицатаНовости в борбата с плевелите при царевицата

Меката зима през тази година е допринесла за благоприятното развитие на есенниците, считат експертите на Европейската агенция за мониторинг на аграрните култури. Значителна липса на валежи се наблюдава в основните райони за производство на твърда пшеница (Южна Италия, големи части на Испания, Гърция), както и в големи части от Южна и Източна Румъния, Северна България и в района на Магреб. В повечето от тези региони се прогнозира, че ще паднат достатъчно валежи за да не се компрометира развитието на посевите.

Страните от Бенелюкс, някои региони на Северна Европа и Великобритания пък са изправени пред преовлажняване на почвите, като заради дъждовете работата на полето е затруднена, а посевите все още не са напреднали в развитието си. Забавя се и сеитбата на пролетниците, като въпреки очакванията за намаляване на дъждовете през втората половина на март, изоставането едва ли ще може да се навакса.

Експертите са притеснени от това, че от декември насам климатичните условия в Европа са по-меки от обичайните, със средномесечни температури с между 2 и 4 градуса над температурите за сезона, като най-големи температурни аномалии са наблюдавани в Балтийските страни, Източна Полша, Украйна и европейската част на Русия с температури с между 4 и 6 градуса над нормите.

Сухо време с валежи от под 5 мм на кв. м. се очаква в големи региони на Европа, предимно по протежение на северното крайбрежие. както и в южната част на Обединеното кралство. Влажни условия с валежи от 40 до 60 мм на кв. М с прогнози за някои райони и над 60 мм) се прогнозират в Португалия, Южна Испания и Италия и в някои региони на Румъния и България. Дългосрочната прогноза за времето за април, май и юни показва, че условията ще останат по-топли от обичайните.

Прогнози на Европейската агенция за мониторинг на аграрните култури за средните добиви от най-важните култури