събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ново повишение на цените на пшеницата

Информация за износ на американска царевица подкрепи цената и зад Океана

Борсова търговия

Цените на пшеницата на международните борси отново тръгнаха нагоре по време на търговията в петък, информира UkrAgroConsult. След спада в последните дни и въз основа на преоценка на събитията от страна на търговците, фючърсите на пшеницата в Чикаго отново поскъпнаха. В хода на търговията майските контракти на пшеницата в Чикаго достигнаха до 406,56 долара за тон, тези на твърдата зимна пшеница в Канзас- до 400,22 долара за тон, а на пролетните сортове в Минеаполис до 395,45 долара за тон.

Все пак на седмична база контрактите на пшеницата със срок на доставка през май, търгувани на борсата в Чикаго са поевтинели с 8,5%, като пазарът остана разочарован от липсата на информации за увеличаване на експорта.

Междувременно фючърсите на соята останаха на червено в петък заради продължаващите дъждове в Аржентина и Бразилия, които доведоха до стабилизиране на състоянието на посевите преди началото на кампанията по прибиране на реколтата. Според търговците очакванията за евентуална по-слаба реколта са отчетени от пазара. Соята със срок на доставка през май поевтиня с 0,5% до 681,15 долара за тон.

Новините за нов износ на царевица укрепиха пазара на тази култура и спомогнаха за увеличаване на цената и. По данни на USDA неназован клиент е закупил 128 хил. тона американска царевица. Контрактите на царевицата със сок на доставка през май в петък се повишиха с 0,8% до 300,30 долара за тон.

Фючърсите на пшеницата със срок на доставка през май в Париж също поскъпнаха до 370,75 евро за тон, за юнските контракти на царевицата до 349 евро за тон.