понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Производители на плодове и зеленчуци готвят протеси

Без адекватно подпомагане браншът не може да покрие драстичното увеличение на разходите

Цени на плодове и зеленчуци в края на НоемвриЦени на плодове и зеленчуци в края на Ноември

Недоволни от намаляването на ставките за обвързана подкрепа, производители на плодове и зеленчуци обявиха в специално писмо до институциите в държавата, че готвят протести. „
„Чашата на търпение преля, когато стана ясно, че освен забавените плащания по схемата за обвързана с производството подкрепа за 2021г., ставките по отделните групи култури са с около 20-25 % по-ниски от 2020г.“, пишат от бранша.

Според тях е невъзможно уцеляването им в условията на повишени цени на електроенергия и торове, като някои цени на торовете са се вдигнали с 200%. В него от бранша заявяват, че без адекватно подпомагане няма да могат да покрият драстичното увеличение на разходите, като спрямо минлата година себестойността на плодовете и зеленчуците се е увеличила с 50. Загубите в производството на плодове и зеленчуци според тях ще са драстични от 500 лева на декар при прасковите до над 700 лева на декар при пиперите.

„Ще бъдем принудени да не засаждаме зеленчуци, да не обработваме градините и да не се обира реколтата, ако нещо изобщо се роди! Получават се тревожни сигнали, че в Нидерландия и Великобритания никой не засажда разсади поради високите цени на газа и Европейския съюз очаква недостиг на плодове и зеленчуци“,пишат още в писмото си от бранша. Те настояват за справедливо разпределение на бюджета по ковид мерките и при условие че не се вземат мерки са готови на протести.