петък, юни 2, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

По-слаби добиви в началото на жътвата отчитат в Румъния

Ще зареждат тракторите и комбайните по бензиностанциите в странатаЩе зареждат тракторите и комбайните по бензиностанциите в страната

След началото на новата кампания по прибиране на пшеницата ечемика и рапицата, румънските фермери са неприятно изненадани от по-ниските добиви, информира UkrAgroConsult. Според информация на производителите единствено в западните части на страната посевите с рапица са в добро и отлично състояние . Според оценки на украинските анализатори въпреки увеличението на площите с рапица заради засушаването обхванало източните части на Румъния се очаква по-слаба нова реколта.
Отбелязва се, че в началото на май успешно е приключила кампанията по сеитбата на слънчогледа.

Заради това, че над 50% от площите в страната страдат от липсата на достатъчно влага в почвата и въпреки увеличеното търсене на международните пазари, румънските производители се въздържаха от увеличаване на площите с пролетници.. Някои тот тях намалиха площите със слънчоглед за сметка на по-сухоустойчиви сортове царевица.

В текущия сезон Румъния остава сред най-големите износители на слънчоглед в ЕС, но през втората половина се наблюдава известен спад в износа заради съкращаване на вноса на слънчоглед от съседните страни България и Унгария.