неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

USDA прогнозира абсолютно рекордно предлагане на пшеница

Световната реколта от царевица през текущия сезон може да надмине милиард и 171 млн. тона

И през август експертите на американския департамент по земеделие излязоха с нов доклад с „мечешки характер“ за пазарите, съобщава „Зерно Онлайн“. Последните им прогнози вещаят както рекордни крайни запаси от основните зърнени култури, така и с рекордно предлагане на пшеница и нов максимум в производството на царевица и се очаква да доведат до спад в цените по световните пазари. Това показват и първите реакции на борсите зад Океана, и по-скоро в Чикаго, където вчера беше регистриран спад в котировките на меката пшеница с долар и 38 цента до 180,5 долара за тон. Тук влияние основно оказаха данните за повишеното предлагане на пшеница на пазарите както в света, така и в САЩ.

С 4 млн. тона по-малко пшеница в ЕС

Експертите повишиха оценката си за предлагането на пшеница на глобалните пазари до рекордните милиард и 66 млн. тона, при производство малко над 766 млн. тона и потребление от 750,1 млн. тона. Запасите в края на годината се очаква да достигнат 316,8 млн. тона, като увеличението тук се дължи основно на пониженото потребление на пшеница за фураж.

Оценката за началните запаси също беше съществено повишена с 3,7 млн. тона . По-добро производство се прогнозира за Русия (+1,5 млн. т, САЩ (+0,38 млн. т) и Украйна (+0,5 млн. тона). В същото време за страните от ЕС се прогнозира с 4 млн. тона по-слаба реколта от пшеница през текущия сезон. За Казахстан се прогнозира с 1 млн. тона по-слаба реколта. Експортният потенциал на Русия и Украйна беше повишен съответно с 1,5 и 0,5 млн. тона, докато за ЕС беше намален с 1,5 млн. тона.

По-добра реколта от царевица

От USDA повишиха оценките си за производството и крайните запаси и при другата водеща култура-царевицата. Глобалната реколта се очаква да надмине милиард и 171 млн. тона, докато крайните запаси остават дори по-високи от тези при пшеницата- 317,4 млн. тона. Потреблението остава с 6,2 млн. тона под производството. Основната причина за повишената оценка за глобалната реколта е САЩ, където експертите очакват производството през 2020/21 година да се повиши с над 7 млн. тона.