събота, юни 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

В ЕП предлагат средствата за научни изследвания в сектора на биоземеделието да се увеличат на 30%

Депутатите от земеделската комисия разглеждат предложеният от ЕК план за действие

Европарламент

През тази седмица депутатите от Европейския парламент разглеждат плана за действие за биоземеделие предложен от ЕК, съобщава topagrar.com. Сега проблемът е как да се убедят потребителите да купуват повече биологично произведени продукти. Както е известно в предложения от Брюксел план е поставена целта до 2030 година площите с биокултури в ЕС да се увеличат до 25%, докато от парламента предлагат те да достигнат 30%.

По време на дискусиите Херберт Дорфман от ЕНП поиска, предложената от комисията цел за повишаване на обработваемите площи за биоземеделие не бъде повече оставяна да виси във въздуха, а да се подкрепи от конкретни предложения за това, как да се повиши предлагането на биопродукти на пазара.

Евродепутатката Сузане Шмидтбауер посочи, че администрацията на ЕП трябва да даде пример, като в заведенията за хранене обслужващи депутатите да се предлагат само биопродукти. Иначе депутатите от земеделската комисия в ЕП се концентрираха върху обсъждане значението на биопроизводството. Депутатът от групата на Зелените Мартин Хойслинг предложи 30% от средствата по програмата „Хоризонт Европа“ да бъдат заделени за изследвания в биосектора. Той припомни, че до момента за подобни изследвания се дават едва 2% от средствата.

От своя страна аграрният комисар Януш Войчеховски заяви, че конвенционалното и биологичното производство трябва да се развиват съвместно, като според него целта за това до 2030 година площите за биоземеделие в Европа да стигнат до 25% е напълно постижима. Според него търсенето на повече биопродукти от страна на потребителите зависи в крайна сметка от благосъстоянието им, и не секи може да си позволи да си купува такива продукти. Освен това ако все повече фермери започнат да предлагат своята продукция, това би трябвало да доведе до поевтиняването на биопродуктите на пазара. Войчеховски вижда в биопроизводството преди всичко шанс за развитие на дребните и средните фермери.