събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Бъдещите депутати със законотворчески опит или познания в земеделския сектор-малцинство сред артисти, сценаристи и политически кариеристи

Аграрната наука със скромно присъствие в новия парламент

Съставът от проекто депутати в новият 47-ми парламент показва, че сред онези, които ще коват законите, депутатите с някакъв бекграунд както законотворчески така и професионален в сферата на земеделието и храните могат да се изброят на пръстите на двете ръце. Заедно с добре познати за сектора имена като бившият земеделски министър Десислава Танева, Мария Белова и Пламен Абровски, се отличават и имената на някои нови лица като Инна Иванова, специалист по хранително-вкусова промишленост със собствен агро бизнес, Ивайло Шотев, управител на компания за хранителни добавки, проф. Христо Даскалов ръководител на Селекция безопасност на храните и Цветелина Симеонова, асистент в ЛТУ София от „Продължаваме промяната“ и ветеринарят Георги Станков от ГЕРБ,. Новата водеща политическа сила е включила в листата си и финансиста и търговец на етерични масла Марин Шишев както и бившият шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев. Още едно име от „Продължаваме промяната“ буди интерес- на пилотът Стоян Георгиев, който е създател на една от първите фирми за селскостопанска авиация. .ДПС вкарва в парламента цял бивш шеф на фонд „Земеделие“ Aлизaн Яxoвa. От СДС отново влиза бившият председател на земеделската комисия в парламента Румен Христов.

Чистата аграрна наука в трети пореден парламент няма да има нито един представител, може би с единственотоизключение на  проф. Христо Даскалов, бивш зам. председател на ССА.

а сметка на това на депутатска заплата ще се радват широк кръг от специалисти и добре познати политически кариеристи. Като изключим представителите на правото и икономиката, които традиционно са мнозинство, сред списъка с новите потенциални депутати се открояват както имената на вече известните сценаристи и музиканти, така и например на Йордан Маджуров и и Велико Минков специалисти по криптовалути, на Томас Димитров , специалист по космически науки или на Атанас Атанасов- занимавал се с актьорство и тенис

За цвят разбира се санкционираният по „закона Магнитски“ Делян Пеевски, който навремето също беше член на земеделската комисия, но не я уважи нито веднъж с присъствието си. Дали и доколко изброените кадри с познания в сферата на земеделието и храните ще успеят да прокарат читаво законодателство, което да уреди например болезнени проблеми като поземлените отношения или да прокара новата политика в сектора тепърва ще разберем. Наличието поне на еколозите Зорница Стратиева, Стефан Шилев, Татяна Султанова и урбанистът Юлия Иванова са гаранция, че каквото и да е новото законодателство, то поне ще е в унисон с новите зелени изисквания на Брюксел. А кой ще лобира на политическо ниво за създаване на законодателна основа за повишаване устойчивостта на земеделието или за защита на генофонда ни от сортове и породи в условията на климатични промени за сега остава неясно , тъй като и в новия парламент няма да има научни капацитети, които да разбират както от аграрни нуки, така и да са запознати с това какво богатство представлява генофонда ни от сортове растения и породи животни.