събота, февруари 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Експерти намаляват експортния потенциал на руското зърно заради войната в Украйна

Търговци се отказват от сделки с руско зърно заради опасения, че могат да загубят своята репутация

Увеличават се проблемите пред родния зърнопроизводител

Водещите се военни действия в Украйна и масовите откази на търговци да изнасят руско зърно заради високите разходи за транспорт и застраховка карат все повече експерти да намаляват перспективите пред руския експорт, пише UkrAgroConsult. Според експертите руският експорт през текущата година може да падне от потенциалните 42 на 35-36 млн. тона, като заради неясните перспективи на конфликта както и огромните рискове за експорта 7 млн. тона могат да останат блокирани. Украинският експорт на зърно също е преустановен, като не е изключено да има проблеми с доставките и през следващия сезон.

Първата десетдневка след началото на конфликта показа, че пазарите на всички суровини реагираха с рекордно повишение на цените. Въпреки че експорта на ресурси е извън безпрецедентните санкции наложени на Русия, търговците масово избягват всякакви взаимоотношения с руски партньори. Тревогите им са свързани както с банковите санкции които могат да засегнат и суровинните доставки, така и от опасения за своята репутация заради търговия с Русия.

„Сега пазарите се приспособяват към евентуално изостряне на конфликта“, смятат от Standard Chartered Plc. Хаосът на пазара на товари вследствие на войната се очаква да има дълготрайни последици за глобалната икономика като предизвика дефицит на стоки и ще доведе до увеличаване на инфлацията.