вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Сортове зеленчуци подходящи от Южна Америка до Близкия Изток създават учените от Западносредиземноморския институт в Анталия

Изследователите работят и върху нови сортове царевица , соро и памук

Югоизточната ни съседка Турция е изградила мрежа от цели 48 научни селскостопански института, 33 от които са част от аграрното министерство на страната в които към момента работят около 7 хил. сътрудници и учени, като само с изследователска дейност се занимават над 2 хиляди от тях По този начин на държавно ниво е формиран най-големият земеделски научно изследователски център в страната, който е и сред най-големите в света.

Един от водещите научноизследователски институти е Западносредиземноморският, който се намира в и около град Анталия. В него са изградени осем различни департамента, и основната му задача е чрез обмен на знания с различни сродни международни изследователски центрове да подпомага развитието на турското земеделие. Като част от посещението си в него успяхме да рагледаме и някои от опитните оранжерии.

„Ние отглеждаме 670 различни сорта чушки, които ако погледнете видовете на зеленчуците са подходящи за климата както на Южна Америка, така и на Близкия Изток и Средиземноморието“, казва Недим Мотлу. В оранжериите на института се отглеждат от най-сладките до най-лютивите сортове чушки, подходящи за зимно производство, за отглеждане на полето и в оранжерии.

„Освен пиперите отглеждаме и около 600 сорта домати с различна големина и украска на плодовете , подходящи за отглеждане както на открито, така и на закрито, продължава той. Всички семена на тези сортове са предназначени както за местния пазар, така и за експорт по цял свят.

„Нашите фермери предимно тук в региона на Анталия отглеждат основно сортовете домати и чушки предназначени за оранжерии, тъй като им носят много добри доходи. Северно от планината Тавър обаче, където няма условия за производство на зеленчуци в оранжерии през зимата, производителите предпочитат основно сортовете подходящи за отглеждане на полето. В тези региони се радваме на много добра лятна реколта от зеленчуци“, разяснява Недим.

Той потвърди и общите ни впечатления, че държавата стои здраво зад производителите на плодове и зеленчуци. Те получават както семена, така и торове. Помагаме им и с техника и с нашия научен потенциал“, сподели още експертът.

Учените са се концентрирали обаче не само върху обогатяване на сортовото разнообразие от плодове и зеленчуци, но и от зърнени култури.
В научния департамент за зърнени култури към Западносредиземноморския институт учени и експерти са насочили вниманието и усилията си основно по работата върху нови сортове царевица, сорго, памук, сусам и други култури.